een leven vol vorm en een hoofd vol ruimte

Noem het toegepaste kunst, interieur architectuur, vormgeving of ontwerp. Uiteindelijk gaat het om de spanningsboog tussen wat je letterlijk ziet en het gevoel dat een ruimte of object je geeft. Creatief werk is spelen met alle facetten om je doel te bereiken, voor mij is de technische uitwerking daarbij essentieel. Elk materiaal vraagt om specifieke bewerking om tot zijn volle recht te komen. Kwaliteit van materiaal is voelbaar en er is geen ruimte voor afgesneden hoekjes of kinkjes in de lijnen.

Spanning

Bij ontwerp van interieur, plattegronden of architectuur speel je met functionaliteit, zichtlijnen en zelfs illusie. Rijkdom is een ruimte die overzichtelijk voelt, verrast en je de ervaring bied waar je naar verlangt, dat kan geborgenheid zijn of bijvoorbeeld luchtigheid, je kan spelen met volume, licht en suggestie. Suggestie van beweging gegrepen in vorm en perspectief voelt magisch. En als alle puzzelstukjes samenkomen in een environment vervelen ze nooit en blijven je raken in je levenslust.

Identiteit

Huisstijl is iets wat ontwerpers kiezen om zichzelf in de markt te zetten, mijn huisstijl is aandacht. Het beste werk past een klant als een tweede huid, dat draait dus om identiteit en om hoe de klant wil leven, zich uitdrukken, zich thuis voelen. Als ik al een huisstijl heb dan is deze gecentreerd om het binnen brengen van de rijkdom van de natuur. Organische vormgeving, vloeiende lijnen die doelmatig beweging grijpen, rijkdom van zowel vorm, textuur als kleur. Het is de rust die je kan voelen in de overdaad van een oerbos, waar je honderden tinten groen tegelijk waarneemt. In de bergen waar de rotsen door eeuwen erosie gevormd zijn. Daar waar wij als mens kunnen loslaten en slechts beleven.

Duurzaamheid

Als mens zoeken we naar simpele antwoorden, maar als ontwerper hou ik van complexe vraagstukken. Bij duurzaam ontwerpen hebben we natuurlijk allerlei tools in handen. Hoe we de projecten ook aanvliegen qua materiaal, techniek en impact er is één onderdeel dat qua duurzaamheid alles overstijgt. En dat is kwaliteit, kwaliteit van productie maar vooral van vorm en ontwerp. Als werk de potentie draagt om tijdloos te worden, gebruik en dus slijtage het werk karakter mag geven, dan zal er gekozen worden voor reparatie en behoud. Het is heel gaaf om een huis te ontwerpen met een positieve footprint op de korte termijn, het is echter de lange termijn waar schoonheid het verschil maakt. En dat zit niet persé in kostbare objecten, het begint bij een toekomst bestendige basis, aandacht, creativiteit en inlevingsvermogen en ja helaas ook in budgettaire keuzes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *