Een droom project
Soms ontmoet je klanten die je vrienden worden, deze klant vraagt me al meer dan 20 jaar om mezelf uit te dagen, en drie jaar geleden mocht ik beginnen aan een nieuwe uitdaging voor haar. Ik mag jullie het eindresultaat nog niet laten zien maar ik zal een klein tipje van de sluier oplichten, en zoals een bevriende kunstenares me laatst vroeg een stukje over het ontwerp proces en wellicht dan een heel klein kijkje in hoe het er uiteindelijk uit ziet.
Deze klant houd net als ik van organische vormen, het nieuwe appartement is gesitueerd op een prachtige plek, de architectuur is echter recht toe recht aan.
En organische vormen vastplakken aan die rechtlijnigheid zou niet kloppen. het vormconcept moet eerlijk zijn, en organische vormen mogen daarom voor mij niet breken, de omliggende architectuur is dus medebepalend.
Langs deze lijnen heb ik gekozen de organische elementen als losse objecten in de ruimte te plaatsen en waar deze de architectuur raken te vloeien van de harde recht hoekigheid naar het organische.
De klant mocht niet insnijden in de beton constructie en de trapopening tussen de twee etages bood weinig ruimte om een personenlift toe te voegen naast de aanwezige trap. Maar juist dit soort uitdagingen zijn zo spannend.
Ik werk vaak parallel op papier en in Cad modellen om vorm en functie tegelijk in beeld te hebben, vervolgens is het gewoonweg spelen met vorm, zoeken naar de juiste vormentaal, vaak valt er plots een vorm op z’n plek die je verder wilt onderzoeken. of het zal werken in de ware ruimte, en of de lijnen die je schetst ook echt in drie dimensies zullen samenvloeien zoals je je voorstelt.
De opdracht was zoeken naar een optie waarbij er toch een lift en een trap geplaatst konden worden, en ik wilde hierbij graag de twee etages visueel gaan verbinden, De trap moest halverwege knijpen om ruimte te maken voor de lift, door de trap met de loop mee te laten uitwaaieren vanuit z’n taille is de beleving veel ruimer dan de realiteit.
Als ik eenmaal een duidelijk vormdesign in 3D-Cad heb staan dan ga ik over op modellen, dit geeft niet alleen hulp bij het inschatten van de technische uitdagingen, het geeft de klant zowel als de partners waarmee je het project verder wilt ontwikkelen een direct inzicht in je voorstel.
Modellen zijn handig voor inzicht en overleg, maar sleutel tot een soepel productieproces zit toch echt in 3D&2D werkmodellen, in een gecompliceerd project komen er zomaar 10 tot 15 verschillende partijen samen op een paar vierkante meter. Om te zorgen dat alles dan aansluit produceer ik de basistekeningen, modellen en maatvoering.
Alleen met deze werkfiles kunnen alle verschillende onderdelen goed op elkaar aansluiten, een goede regie valt en staat met veel overleg en begeleiding. helemaal als het aankomt of technische onderdelen waar zo veel regelgeving & veiligheids-richtlijnen moeten worden gevolgd. voor een project als dit werk je dan ook met specialisten die je kunnen adviseren zodat alles uiteindelijk uitvoerbaar is langs de esthetische wensen van het ontwerp.
Bij de uiteindelijke uitvoering ben ik actief in de begeleiding van de uitvoerende partijen en lever ook zelf onderdelen aan die voor de soepele progressie handig zijn.
Hierbij een hele kleine Sneak peek van het resultaat, wellicht kan ik jullie komend half jaar professionele foto’s van het resultaat laten zien. Maar voor nu een paar snelle kiekjes.
Speciale Partners in dit project waren o.a.:
Buitink Technologies ( Spanvorm ), Houtwerk BV ( Trap & keuken ), Antolini Italie ( KeukenBladen Quartsiet & divers Marmer ), Blom Opmeer ( staal & mechanica ), Micheal Schaap ( aanneming basis bouwwerk ),